eMLM
Multi Level Marketing (MLM) sau, asa cum a fost folosit în ultima vreme, Network Marketing, este o forma de marketing bazata pe o retea de consultanti sau distribuitori. Aceasta retea este organizata pe mai multe nivele, carora le corespund diferite drepturi si chiar reguli diferite.
Ideea de baza in MLM este aceea ca promovarea cea mai eficienta a produselor unei companii este facuta de catre clientii multumiti. Elementul de noutate, pe care MLM il aduce fata de marketingul clasic, este recompensarea clientilor care recomanda produsele si altor persoane. Aceste persoane pot achitiona produsele de la clientul direct (sau distribuitor) sau pot deveni clienti directi ai firmei, iar cel care le-a recomandat produsele devenindu-le "sponsor".
Prin sponsorizarea unui nou client direct, sponsorul primeste o bonificatie de marketing, iar noul client direct poate achizitiona produsele cu pret redus. MLM devine astfel o afacere atat pentru sponsor cat si pentru clientul direct ce este sponsorizat.

Desi se poate spune deja ca sistemul MLM este celebru, el este totusi destul de putin inteles si cunoscut. Unii il critica, altii il aduleaza, iar altii, care il inteleg si ii apreciaza corect potentialul, pot sa obtina maximul de beneficii din utilizarea sau practicarea lui.  
Oricum, MLM-ul este fara îndoiala unul din cele mai mediatizate sisteme de marketing din lume. A fost numit de multe ori “valul mileniului III”, si multi il considera cea mai promitatoare perspectiva ce se deschide la ora actuala.

Iata câteva elemente interesante si inedite despre MLM dintr-un unghi de vedere care sa va permita o evaluare în cunostinta de cauza a acestui sistem.

Asa cum am observat cu totii, cu cât un domeniu al activitatii umane se apropie mai mult de perfectiune, fie ca este vorba de spiritualitate, arta sau stiinte exacte, cu atât mai mult rezultatele obtinute tind sa reproduca sau sa imite întelepciunea naturii. Astfel, începând cu mecanica si încheind cu sociologia, oamenii au dezvoltat sisteme de întelegere care tind sa redescopere ceea ce Creatorul a realizat deja într-o maniera pe care noi astazi abia ne straduim sa o întelegem.

Actualul sistem de productie si desfacere cât si relatiile dintre diferite grupari de pe piata în nu conteaza ce domeniu, s-au dezvoltat pe baze concurentiale. Aceasta are un rol stimulativ în aparenta... Acest sistem îi selecteaza pe cei mai buni, dar sa facem apel la mama natura, si la întelepciunea ei, pentru a vedea daca acest principiu de selectie concurentiala a celui mai bun este întotdeauna cel mai avantajos.

Va propunem sa ne focalizam atentia catre relatiile care exista între celulele corpului uman. Diferitele organe sunt permanent într-o relatie de cooperare armonioasa si de aceasta armonie depinde foarte mult starea de sanatate a individului. Ceea ce putem observa este faptul ca tesuturile sau organele nu se afla într-o relatie concurentiala, si acest lucru este valabil chiar si pentru celulele aceluiasi organ, chiar daca sunt identitce sau asemanatoare. Mai mult chiar, daca o celula devine altfel decât celelalte, atunci ea este eliminata.
Lucrurie se complica însa daca ne uitam acum la felul în care se structureaza societatea de consum si modul în care se produce dezvoltarea ei. La acest nivel schema este, am putea spune, inversa: fiecare trebuie sa devina cât mai original, unic, si sa elimine celelalte “celule” care îl concureaza.
Este adevarat ca exista concurenta si în natura (unul dintre aceste “concursuri” se afla la originea venirii noastre în aceasta lume) dar regulile acestui “concurs” natural sunt stabilite dupa legile armoniei si sunt mereu orientate catre mentinerea unui echilibru al sistemului.

MLM a aparut ca o reactie a oamenilor la acest mod destructiv de a actiona pe care îl presupune competitia moderna în lumea afacerilor. MLM presupune munca într-o echipa dar aceasta se face permitând individului sa-si pastreze personalitatea si sa nu devina un numar de cod sau o statistica.
În MLM succesul afacerii tale depinde direct de succesul celor pe care tu îi ajuti. Aceasta noua organizare creeaza posibilitatea ca fiecare sa învete practic ce înseamna sa ai o gândire eminamente pozitiva. Prin însasi modul sau de structurare, aceasta activitate reproduce fidel modul în care au loc procesele naturale, permitând astfel celor care au inteligenta si curajul sa paseasca pe acest drum, sa descopere un mod de viata în care binele aproapelui conteaza cel putin la fel de mult ca si cel al tau.
Împingând putin lucrurile la extrem am putea spune ca aceasta modalitate de actiune “ne obliga” sa învatam sa fim mai buni crestini.

Modul în care functioneaza MLM este foarte simplu si îl putem vedea folosit pretutindeni în jurul nostru de catre mama natura. Sa consideram un arbore bine dezvoltat. Desi el este atât de mare încât sa privim în sus pentru a-i vedea vârful, totusi el a crescut dintr-o minuscula samânta pe care o putem tine pe vârful degetului.
Va dati seama ce s-ar fi petrecut daca imediat ce samânta ar fi fost plantata între celulele sale s-ar fi declansat o concurenta acera si eliminatorie?
Am mai fi putut acum contempla arborele?
Suntem convinsi ca avem acelasi raspuns la aceasta întrebare.

Sa ne gândim ce foc puternic se declanseaza într-o soba de la un mic bat de chibrit sau de la o mica scânteie fara o putere termica prea mare.
În acelasi mod functioneaza acest sistem.
La început suntem doar noi cei care devenim scânteia a ceea ce va urma.
Fara scânteia initiala nu exista focul de mai târziu. Dar fiecare scânteie poate genera mai departe un alt foc pentru ca focul este alcatuit din scântei.

Apoi exista un alt aspect MLM care ne face sa afirmam ca aceasta este cea mai mare descoperire în domeiul organizarii muncii. MLM va permite sa iesiti din cursa atât de stresanta care se numeste lupta pentru supravietire si sa deveniti propriul stapân ducând o munca constructiva în care ceilalti nu mai sunt potential concurenti sau clienti carora trebuie sa le câstigi atentia, ci ei sunt doar coechipieri de al carui succes si realizare depinde succesul si realizarea ta.

Câti dintre oameni nu traiesc o viata dubla trebuind sa se împarta permanent între lumea serviciului si lumea de acasa care este mai apropiata de ceea ce numesc viata lor personala?
Câti oameni nu înceteaza sa se mai vada cu parinti si prietenii daca doresc sa se dedice mai mult carierei profesionale?
De câte ori viata noastra, ca oameni, trece pe locul 2?

Nu este nevoie sa rasundeti. Dar v-ati gândi vreodata ca de fapt acest sistem este astfel construit încât nu va va permite niciodata sa îmbunatatiti ceva deoarece între cele doua lumi exista o deosebire fundamentala? În timp ce lumea serviciului este o lume concurentiala si ne solicita o atitudine adecvata, cealalta presupune armonie, iubire de aproape, ajutor reciproc, colaborare.

În MLM sistemul este de asa natura construit ca succesul tau sa depinda de succesul echipei tale si chiar mai mult, de succesul oricarei echipe. În loc sa concurezi cu ei, te întreci pe tine în a-i ajuta pe ei!!!
Nu este acesta visul oricaruia dintre noi: sa putem lucra împreuna cu cei dragi la realizarea visurilor noastre fara sa mai fie nevoie de sfâsierea sufletului nostru în categorii de cunoscuti?!